Ferrari trackday waardig ? | FerrariChat

Ferrari trackday waardig ?

Discussion in 'Holland/Belgium' started by bccars, Nov 5, 2015.

This site may earn a commission from merchant affiliate links, including eBay, Amazon, Skimlinks, and others.

  1. bccars

    bccars Rookie

    Jun 26, 2015
    14
    Europe
    Dag iedereen, nieuw hier, nog niet voorgesteld in daarvoor bestemd topic wegens mogelijk eendagsvlieg. Zit echter wel met vraagje(s) waar jullie misschien wel mee kunnen helpen.
    Heb al door het forum gesnuisterd, met mensen gesproken, dealer incluis, maar krijg moeilijk zicht op de situatie.

    Zit momenteel niet in de Italiaanse/Ferrari wereld, maar het kriebelt wel. Overweeg de aanschaf van een F. Niet als dagelijkse gebruikswagen, maar als funmobiel.
    Dus voor "geinspireerde" ritjes op het weekend, maar ook voor een aantal trackdays per jaar.

    Vraag me af of een F458 (of eventueel een F430) een geschikte wagen is hiervoor, want in "die andere wereld" wordt er wel eens meesmuilend gepraat over de fragiliteit van F techniek, en de daaraan vasthangende astronomische prijskaartjes.
    Wat zijn de pijnpunten op de desbetreffende wagens in deze gebruiksomstandigheden en welke extra kosten zijn realistischerwijze te verwachten, koppeling, remschijven, remblokjes, enz...

    Ik heb een open mind en zoek dus objectieve meningen en budgetteringen van mensen die het kunnen weten, jullie dus !


    Thanks
    bccars
     
  2. 914

    914 Karting

    Aug 17, 2014
    236
    Belgium
    Full Name:
    Maarten
    Hallo bccars,

    Ik kan je helaas niet helpen met je vragen, maar welkom op dit forum :)
     
  3. Boink

    Boink Formula 3

    Jan 2, 2007
    2,428
    Delft
    Full Name:
    Ruud
    Staat de onderhoud van een auto tijdens trackdays etc niet met wat je eventueel zelf kan? Remblokken en schijven vervangen kan iedereen. Dat is echt geen rocket science. Een koppeling is een ander verhaal natuurlijk. Ben je bereid zelf wat te ondernemen qua onderhoud dan kan je de kosten al aardig inperken.
     
  4. 328gts1987

    328gts1987 F1 World Champ
    Lifetime Rossa Owner

    Mar 11, 2007
    12,891
    Rotterdam Holland
    Full Name:
    Fred
    #4 328gts1987, Nov 8, 2015
    Last edited: Nov 8, 2015
    bbcars,

    Blijkbaar heb je al ervaring met trackdays aangezien je naar specifieke (lees: correcte) items vraagt.
    Ferrari lijkt een fragiel merk (was het ook in het verleden) maar dat is de laatste decennia wel aanzienlijk verbeterd. De 2 types die je noemt (458, F430) zijn zeker circuit waardig maar hebben verschillende karakters. De ene is ook sneller dan de ander, ga je dus voor de winst/beker, zou ik de 458 kiezen.

    Onderdelen zijn gewoon (overdreven) duur vanuit de fabriek/dealer over het algemeen. Hoewel het gek genoeg soms ook normaal is of zelfs meevalt. Anderen hier op het forum kunnen je vast voorbeelden noemen. P is niet anders heb ik al vernomen, ik zag wel eens facturen voorbij komen die nog gekker waren dan hier...

    Het tarief voor arbeid (bij de officiële dealer) is mijn inziens niet helemaal gerechtvaardigd tov geleverde prestaties. Ik hoor te vaak dat een auto na een (grondige) inspectie toch weer terug moet vanwege slordigheden (zelf al veelvuldig meegemaakt en dat is ook klaar nu).

    Ik zou in jou geval kiezen voor een expert van het merk. Die hanteert correcte tarieven met kwaliteit (zijn eigen naam staat op de gevel) en kan zich dus geen "foutjes" permitteren. Nadeel: ze hebben het vaak druk en zijn niet altijd geïnteresseerd in een race-exemplaar die veelvuldig langskomt en dus hun agenda naar andere klanten beperkt…

    Ik adviseer met klem een expert in je avontuur te betrekken, ook als je al veel zelf kunt sleutelen. F'jes hebben "eigenaardigheden" waar zelfs ervaren monteurs over struikelen (en dus radeloos worden) terwijl dit soms voor een expert (door ervaring met het merk) een peulenschil is.

    Remblokken, keramische remschijven kun je ook direct bij Brembo kopen (want daar komen ze vandaan), ik ken een contact bij de bron…
    Banden zijn zoals je gewend bent, 1 setje als je een weekeind tekeer gaat.

    Laatste: de verkoop van de F (als je er genoeg van hebt, lijkt mij sterk :)) na een aantal seizoenen kan lastig worden. Kopers willen een originele auto en vaak worden circuit bakken aangepast/verbeterd in ophanging, demping etc. Dat kost bakken (ook bij andere merken) om aan te schaffen en installeren maar kost dus bij een F nogmaals een bak om er weer onderuit te halen voordat je die verkoopt. Dit terwijl bij "andere merken" dit juist een extra waarde toevoegt vaak.
    Iets om goed rekening mee te houden als je daaraan begint.

    Een Fchatter Robin heeft ca 60.000km op het circuit geboenderd met een 360, ook helemaal aangepast en recent verkocht. Hij weet als geen ander wat het allemaal heeft gekost (best wat begreep ik) maar was er dol enthousiast over! Het zijn/blijven in beginsel snelle auto's die hun mannetje staan op de baan.

    Kun je wat meer feedback geven over je eigen ervaring (op circuit) en je gedachten bij komende (mogelijke) aanschaf?

    Fred
     
  5. JazzyO

    JazzyO F1 World Champ

    Jan 14, 2007
    12,143
    The Netherlands
    Full Name:
    Onno
    Ik waardeer het wel als je je gewoon even voorstelt. Voornaam is genoeg.

    Het antwoord op je vraag is eigenlijk niet te geven, want we weten niet wat jij voor talent hebt en wat je zoekt (en die twee zijn gerelateerd).

    De 458 (niet F458 zei de nerd) is een uitstekende keuze als je af en toe een trackday wilt doen en ook op de weg ritjes wilt maken. Maar het moet duidelijk zijn dat het geen raceauto is. Inmiddels ben ik op het niveau dat de 458 zijn limitaties laat zien, en dat het duur begint te worden. Daar heb ik echter wel een tijd voor nodig gehad. De slijtage op blokken en banden is nu hoog voor mij en als je kokende remvloeistof krijgt na 7 ronden begin je toch wel te denken aan wat aanpassingen waardoor het auto het beter aankan. In plaats daarvan limiteer ik het aantal circuitdagen. Want ik vind circuitrijden fantastisch, maar ik de auto is belangrijker voor mij op de weg. Maar, als voorbeeld: als je rondjes van 2:08 rijdt op Assen kan de auto dat de hele dag volhouden. Als je rondjes van 2:03 of sneller gaat rijden, dan begint ze te klagen. Dit is het eerste jaar dat ik problemen kreeg op het circuit, in de 1e drie jaar nooit last gehad omdat ik niet snel genoeg was.

    Ik wil graag een speeltje voor op het circuit, maar ik zit echt te denken in een andere richting, iets zeer lichts waardoor remmen, banden, etc ALLES veel goedkoper is. Wat precies, dat weet ik nog niet.

    Ik wil wel zeggen dat het meesmuilende commentaar "Ferraris gaan altijd stuk" gewoon onzin is, het zijn goedgebouwde auto's die niet vaker kapot gaan dan andere auto's onder vergelijkbare omstandigheden. Het grootste gevaar voor Ferrari's is schade - panelen zijn vaak moeilijk te krijgen en duur. Het is bijvoorbeeld vrijwel onmogelijk om een 360 Modena deur te krijgen.


    Onno
     
  6. JazzyO

    JazzyO F1 World Champ

    Jan 14, 2007
    12,143
    The Netherlands
    Full Name:
    Onno
    Robin kan het best zelf antwoorden, maar ik heb begrepen dat je conclusie niet correct is - uiteindelijk was Robin teleurgesteld in zijn 360. Persoonlijk denk ik dat hij gewoon teveel wilde van die auto; een nog beter voorbeeld van iemand die meer talent heeft dan de auto kan bieden. Robin is erg snel en die tijdwinst zit vooral in laat remmen. Ferraris zijn zwaar en hun remmen zijn niet berekend op circuitgebruik. Hij had ook veel transmissie problemen. Deze zijn veel minder waarschijnlijk in een 458.

    Puur mijn mening van veraf - ik kan er naast zitten, en bijvoorbaat excuses aan Robin als dat zo is.


    Onno
     
  7. Robin360

    Robin360 Formula 3

    Dec 2, 2007
    2,094
    Europe
    Full Name:
    Robin
    #7 Robin360, Nov 9, 2015
    Last edited: Nov 9, 2015
    Zowel Fred als Onno hebben gelijk....

    Ik deed dus ongeveer 10 trackdays per jaar (CPZ, Spa, Assen & NÜrburgring). Ik vond het fantastisch, maar liep er wel behoorlijk op leeg.

    Een Ferrari is in principe niet een zwakkere auto dan anderen, maar ik moet wel toegeven dat ik vaak zie dat Porsches langer door blijven rijden voordat er iets gebeurt dan Ferrari's. En Astons wat minder lang... Dus er zit ietwat verschil. Een paar punten:

    1. Aanpassingen: zowel een F430 en 458 is geen circuit auto, dus als je een beetje kunt sturen zal je de limitaties voelen. F430 heeft veel onderstuur (458 heeft meer overstuur) en beiden zijn niet echt licht. Stalen remmen van de F430/360 series zijn bagger voor circuit. 458 remmen zijn wat beter maar ook niet perfect. Ik heb 458 rijders bij Les Combes in Spa met >250 km/u rechtdoor zien schieten vanwege te hoge remdruk. Beste is om echte stalen race remmen er op te zetten. Ikzelf bleef de normale remschijven gebruiken, en gebruikte Challenge race blokken. Dat gaat redelijk goed (mits je elke 20 minuten even afkoelt) maar de blokken moestem bij mij 1 a 2 keer per jaar vervangen worden, en schijven om het jaar. Onderstuur had ik verholpen met een nieuwe ophanging. De lederen stoelen zijn leuk maar je schuift alle kanten op dus ik had race stoelen en gordels er in gezet. Ook had ik het lederen stuur vervangen door een Challenge alcantara stuur. Verder had ik de wielen vervangen door Challenge magnesium wielen met semi-slicks want die Pirelli P-zero's zijn niks. Ook had ik een extra radiator geplaatst bij de F1 pomp, die op circuit dagen gigantisch heet wordt.

    2. Slijtage: zoals bij elke andere auto. Op het circuit dreunt alles uit elkaar, vooral als je wat curbs neemt etc. Dus lagers, rubbers etc. moesten bij mij veel vaker vervangen worden, wat normaal is.

    3. Fun: niets is cooler dan een Ferrari op het circuit rijden :D . Fred heeft wat dat betreft gelijk. Ik heb BMW's, Clio's, Formule auto's op het circuit gereden; op de Formule auto's na moet ik zeggen dat in een F op circuit rijden toch echt wel wat gaver is dan in een BMW of in een Clio. Maar niet noodzakelijk sneller.

    4. Kosten: erg hoog. Uiteraard minstens 1x per jaar alle vloeistoffen, 1 a 2x per jaar blokken, 1x per jaar nieuwe banden (en geen 2e hands s#$&, echte goede Michelin Sport Cups), alles wat los dreunt, zit je al snel op 5k per jaar mits alles goed gaat (i.e. niets breekt wat uiteraard nooit het geval is). Moet ik wel toegeven dat ik dit bij een Ferrari onderhouds garage deed. Vergis je niet in het onderhoud van echte race auto's (Challenge auto's). Motorrevisie, nieuwe koppeling, nieuwe riemen etc. gebeuren daar een stuk vaker dan met straat auto's. En slicks gaan minder lang mee dan straat banden. Aan de andere kant heb je minder last van los trillende onderdelen want ze zijn gemaakt voor circuit gebruik. Al met al zal het onderhoud vergelijkbaar zijn, schat ik. Maar een Challenge auto rijden op het circuit is natuurlijk wat leuker dan een straat auto.

    5. Pech: ik heb zowel op de Nürburgring als Zandvoort als Assen een kokende koppeling gehad. Ook een elektrische kabel die los ging en tegen de motor sloeg waarna tijdens het rijden de hele auto in een 'safe mode' ging. Na wat afkoelen van de koppeling of na een reset van de auto kon ik wel doorrijden. Op Spa brak de F1 olie buis (dus kon niet meer schakelen en dus niet meer verder rijden). Het probleem bij mij was vooral het F1 systeem. Zowel de oliepomp als de actuator zijn kapot gegaan. Tevens 2x een sensor in de versnellingsbak stuk (-> demontage complete versnellingsbak). En dat begon me op een gegeven moment te ergeren, zoals Onno zei. En dat gaf af en toe een extra 3k per jaar aan schade herstel kosten. De 458 heeft een betere koppeling maar ook die auto's heb ik stil zien staan op de Nürburgring met een overhitte koppeling. F430 is in principe hetzelfde als de 360, met ietwat verbeteringen (2 synchronisatoren bijv.) maar ook die F1 pompen gaan regelmatig stuk.

    Wat ik dus aanraad is: als je regelmatig trackdays wilt doen, ga er dan helemaal voor, dus 1) bouw de auto om voor echt circuit gebruik (race remmen, race koppeling, race ophanging en als het even kan ook bussen etc.), of koop gewoon een challenge auto.
    2. laat het onderhoud doen door een race auto specialist die ook verstand heeft van Ferrari's en hoe je de computer kan uitlezen, koppelingslip kunt instellen etc.
    3. Beste is om naar een trackday te gaan met een trailer. Wel een rompeslomp natuurlijk

    Zowel voor op straat als circuit gebruiken kan (zoals ik dat deed) maar ik denk dat de kosten dan erg hoog kunnen oplopen. Tevens rijd je dan met een auto op straat met gigantisch piepende remmen, met een schokkende koppeling, etc.

    Als je de keuze hebt tussen 458 en F430 dan zou ik geen seconde twijfelen...de 458.
     
  8. bccars

    bccars Rookie

    Jun 26, 2015
    14
    Europe
    @328gts1987:

    Ik heb geen competitieve ambities momenteel. Is eerder voor fun, zelfontplooiing en relatie/marketing-tool om clienten te verwennen.

    Expert van het merk dat geen dealer is. Interesssant. Domme vraag misschien, ken je er ? Want ik ben nieuw in deze wereld en ken ze niet. Ken enkel forzaservice, maarja, ik zit in Belgie ...

    Verder wil ik de wagen zo standaard mogelijk houden (op banden en remmen na) wegens geen competitieve ambities.
    Het enige wat ik verlang is dat ik een stint met het mes tussen de tanden kan rijden zonder "abnormale slijtage". Dus niet na elke trackday nieuwe banden, nieuwe schijven en nieuwe blokken ... extra slijtage is normaal bij circuit gebruik en accepteer ik ook, maar alles versleten na 1 trackday is voor mij niet normaal ... Tussen haakjes, ik neem haast nooit curbstones mee en shortshift meestal 1000rpm voor redline uit respect voor de mechaniek ...

    Heb slechts "een paar" trackdays achter de rug op circuit Zolder en Francorchamps, maar ook wel meerdere high performance driving cursussen. Dus ondanks rookie status wel meer beslagen als de doorsnee beginner, waardoor ik kan opdagen, meerijden met de rest zonder een gevaar te zijn en zonder op te vallen als beginner. Kan in principe zonder verpinken een uur aan een stuk constante (naar beginnersnormen) rondetijden neerzetten en heb aggressieve korte remzones, hetgeen bij de meeste andere beginnelingen ontbreekt. Maar veel te veel verstand, veel te klein e cojones en absoluut geen talent om ooit zelfs nog maar een flauw aftreksel van een piloot te kunnen zijn.

    @JazzyO:
    Korte intro. bccars, ondans mijn forumnaam niet werkzaam in de automobielsector, en hier mogelijk een eendagsvlieg afhankelijk wat de volgende wagen wordt. Wel geboren passie voor sportauto's, raceauto's, racerij en toestanden. Altijd grote P fan geweest, al pakweg 10 jaar actief. Waar ik op kick is motorgeluid en on track performance, dus high horsepower, stoplichtracerij en imago zijn niet aan mij besteed. Wat ik wel belangrijk vind is dat ondanks de eventuele battle scars mijn wagen er altijd pico bello moet bijstaan, superclean en superglad gepoetst en gewaxt en uiteraard perfect onderhouden !
    En Ferrari, tja, welke autofreak heeft geen interesse in Ferrari ? Ben wel niet direct kapot van het flat crank V8 geluid van Ferrari, maar heb ik nog nooit mee gereden of meegereden, dus misschien dat dit nog veranderd in real life sampling (vorige week heb ik voor het eerst in mijn leven 5 seconden in een stilstaande Ferrari gezeten). Waar ik WEL kapot van ben is de 599XX (en in de P wereld 991GT3, 911 Cup en RSR wagens, de 911 rally wagens). Er circuleren een aantal youtubes van op circuit Francorchamps waar je die heerlijke 599XX V12 hoort huilen, de racebox er de versnellingen hoort (en bijna voelt) inrammen. Ooooooh heerlijk toch, misschien niet de snelste (?), niet de verfijnste (?), maar qua "beleving" onklopbaar ...

    Als je zoekt naar "iets lichter" waardoor minder slijtage en kosten JazzyO, dan komt je toch bij een Lotus Exige V6 (Cup) uit denk ik, of eventueel een porsche GT4 ?! ;-)
    Of nog gekker, BAC mono, KTM X-bow, radical en consoorten ...


    @Robin360:
    Dank voor je eerlijk relaas. Dit is zeer waardevolle feedback ! Ik concludeer uit je verhaal dat de kosten toch FORS kunnen oplopen. Minder dan ik verwacht had op gebied van remmen en banden moet ik eerlijk zeggen, maar meer op gebied van algemene "pannes/slijtage". Een 430 schrap ik dus voorgoed van mijn lijst. Een 458 staat er nog op, maar toch met ernstig voorbehoud. Ik vraag me af of ik in mijn eigen stal en situatie niet beter af ben met een P GT4 / GT3 of a la limite een Lotus Exige V6 (Cup) die mogelijk beter/betrouwbaarder/goedkoper de spreidstand tussen straat en circuit kunnen maken, want ben (nog) niet bereid all out te gaan voor een dedicated circuitmobiel en trailer.
     
  9. Robin360

    Robin360 Formula 3

    Dec 2, 2007
    2,094
    Europe
    Full Name:
    Robin
    In dat geval lijkt een GT3 of de goedkopere GT4 me een betere optie voor je, met de ClubSport package. Die zijn toch net iets meer track gericht. Of....een F430 Scuderia of 458 Speciale... Heel wat gaver (en mooier, vind ik), maar ook heel wat duurder in aanschaf. Al deze auto's hebben toch al betere ophanging, wielen, stoelen, banden, remmen etc. Ik reed dit jaar eens mee met Jacky Ickx in een GT3RS en ja....dat gaat wel vooruit...en na een circuit dag rijd je gewoon weer naar huis. Maar wordt moeilijk die nog te bestellen. GT4 daarentegen...als je de dealer wat lief aankijkt...heb je meteen een auto die iets meer speciaal is dan een F430. Maar het zal nooit een Ferrari worden ;)
     
  10. RudyW

    RudyW Formula 3

    Apr 25, 2008
    1,199
    Gelderland
    Full Name:
    Rudy
    ``Kun je op een gegeven moment niet beter een echte circuit auto kopen, of een auto die je voornamelijk voor circuit gebruik hebt?.
    B.v. een 997 GT3 voor circuit werk (je hoeft niet het mooiste exemplaar te hebben wat tekoop staat voor dit doeleinde natuurlijk...) en b.v. een F430 als straatauto?. Is waarschijnlijk te realiseren voor het budget van een 458 en je hoeft minder voorzichtig te zijn met je tracktoy?.

    Een Ariel Atom (Mike!) en KTM XBOW zijn nog enig sinds "betaalbaar", de BAC Mono is erg duur volgens mij (>200k).

    Robin: hoe zit het eigenlijk met de keramische schijven van Ferrari?. Heb van een 997 GT3RS (mk2) eigenaar al eens begrepen dat hij bewust stalen schijven genomen had op zijn "Nurnbergring speelgoed" omdat de keramische schijven nog vrij hard sleten en vervangen zeer prijzig is.

    (nadeel van een echte trackday auto is natuurlijk dat je vervoer moet hebben etc etc)
     
  11. toto70_0

    toto70_0 F1 Rookie

    Sep 14, 2004
    3,841
    NETHERLANDS
  12. Souvlaki

    Souvlaki F1 Rookie

    Jun 17, 2007
    3,809
    Paesi Bassi
    Full Name:
    Erik
    Een T1....? Met sjoemelsoftware....? Oh sorry, je bedoelde natuurlijk de andere, Tonnie....:D:D
     
  13. Robin360

    Robin360 Formula 3

    Dec 2, 2007
    2,094
    Europe
    Full Name:
    Robin
    Beste is inderdaad een circuit auto te nemen en een straat auto. Dat is dan ook mijn plan ;)

    Klopt, veel eigenaren die ofwel competitie doen ofwel flink wat circuit dagen doen schakelen over op stalen remmen. Stuk goedkoper. De keramische remmen slijten op circuit dagen sneller dan sommige mensen denken.
     
  14. JazzyO

    JazzyO F1 World Champ

    Jan 14, 2007
    12,143
    The Netherlands
    Full Name:
    Onno
    #14 JazzyO, Nov 10, 2015
    Last edited: Nov 10, 2015
    Cool Tonnie! Zelf wilde ik eigenlijk aan de Caterham Academy mee gaan doen, ik hoop dat ik daar tijd voor vrij kan maken in 2017.

    599XX, ja wie vindt dat nu niet leuk. Als je dat kunt betalen heb je ons advies niet nodig lijkt me.


    Onno
     
  15. Melvok

    Melvok F1 World Champ
    Owner Silver Subscribed

    Jul 25, 2008
    14,101
    Amersfoort, The Netherlands, Europe.
    Full Name:
    Mel
    bbcars .... (hoe heet je nou eigenlijk ? :) )

    Na alles hier gelezen te hebben .... kan je al iets meer vertellen over de plannen ?

    Ga je door met een Ferrari of ....
     
  16. 914

    914 Karting

    Aug 17, 2014
    236
    Belgium
    Full Name:
    Maarten
    "Specialisten" zijn er ook in België :) Ik heb er totaal geen ervaring mee, maar ik hoorde al veel positiefs over High Performance in Sint-Niklaas.

    Al heeft Alex van Forza Service ook een ophaal / terugbreng dienst (zelfs in België) dus ook dat zou geen probleem mogen zijn :)
     
  17. 328gts1987

    328gts1987 F1 World Champ
    Lifetime Rossa Owner

    Mar 11, 2007
    12,891
    Rotterdam Holland
    Full Name:
    Fred
    Zelf ben ik een NL'er dus niet bekend met de specialisten in PlopsaLand :D.

    Naast Forza is ook Guus van Eijk een bekende (die meer doet dat Ferrari) Welkom

    Er zijn er nog meer maar die liggen noordelijker en heb ik geen persoonlijke ervaring mee.

    Tja, keuzes keuzes, een luxe is dat. Maar voor mij gaat er niets boven een F'je. Ok P is ook snel (en goed geëvalueerd na +45jaar) maar geeft niet dat speciale gevoel (noem het X factor) wat ik wel met een F heb…

    Heel persoonlijk allemaal maar ik sta ervan te kijken dat je nog nooit (mee)gereden hebt in een F. Dat moet je dan ook maar niet gaan doen want dan ben je de sjaak 100% zeker :D:D:D

    Een complete set (banden en/of blokken) gaan er niet doorheen zoals je jou gebruik omschrijft. Je moet de boel wel heel houden anders wordt het duur maar dat geld ook voor P, AM of wat je ook kiest.

    Op Spa kom ik graag en rij er ook vol uit (er is voldoende uitloop ruimte als het noodzakelijk is) met veel plezier en goede herinneringen. Zandvoort is klein en krap naar mijn zin en de eerste sessie op Zolder staat nog op thé to do list :p

    Succes met je "probleem" en laat weten (positief (=met F) of negatief (=toch weer met het verstand, niet het hart gekozen) wat de uitkomst is geworden.
     
  18. VEEP

    VEEP Formula Junior

    Nov 9, 2005
    525
    Overasselt
    zoals al gezegd eerder: racen, en als afgeleide ook trackdays, kost gewoon serieus geld.
    (denk dat ik redelijk ervaringsdeskundige ben na een 20 jaar zowel trackdays als competitie met oude Alfa`s).
    Punt is: als je het leuk vindt, wil je meer, en beter.

    Echt leren rijden doe je m.i. door te beginnen met iets met wat ""minder"" vermogen (oude E30 met 6 pitter of zo) . Dan kan je voor niet al te veel geld leuke dingen doen.
    En dan doorgroeien.
    Ik moet zeggen dat ik na die 20 jaar nog steeds de meeste lol haal uit die oude alfa`s. Leuk om met een oud ding met starre achteras moderner spul het nakijken te geven. Is inmiddels wel ook een leuk bedragje in gegaan (in vergelijking met wat ik hier langs zie komen wel wisselgeld, maar goed).

    Leuke is dat je vaste lasten redelijk beperkt zijn, en dat dus geen drempel vormt om wel of niet te gaan.

    en best leuke rondetijden, in huidige opzet zandvoort een 2.05, Assen een 2.06, Spa in 2010 (baan is veranderd erna geloof ik?) een 3.05 , nog in oude opzet met een dikke 20 - 25 pk minder dan nu (nu een 173 aan de wielen, toen ik meen een 150).
    En als er een keer iets is of bij schade kost het je de kop niet...

    is just my 2 cts.
     
  19. VEEP

    VEEP Formula Junior

    Nov 9, 2005
    525
    Overasselt
    en ja, vergeten: voor de meeste circuits is er op mn trackdays en B evenementen een best wel strakke geluidsdrempel..mn Zolder spant de kroon.
    Reden waarom ik al een tijdje geen wedstrijden op Zolder rijd....Op Spa, Assen, Zandvoort en zo geen probleem, alleen Zolder wel...
     
  20. bccars

    bccars Rookie

    Jun 26, 2015
    14
    Europe
    Nog niks beslist, zo ne rappe ben ik niet, Analysis paralysis is me helemaal niet vreemd in deze materie.

    Status momenteel voor degenen die er naar vroegen:

    - De wagens die mijn hart zou kiezen zijn de P 991 GT3 of de F 458.
    Maar no way dat ik voor een tweedehands 991 GT3 meer ga betalen dan dat hij nieuw gekost heeft.
    F 458 is toch echt een lekker ding (behalve het 100% frontaal aanzicht misschien), maar heb schrik dat ik failliet ga aan onderhoudskosten, vooral dan op gebied van remmen.
    Die keramische van de F kosten volgens mij toch wel een flinke duit, hoewel tot nu toe niemand me daar concrete en exacte cijfers voor heeft benoemd, ook de dealer niet.

    - Mijn verstand trekt dus momenteel terug de kaart van de P GT4. Niet "teveel" vermogen. Voldoende mogelijkheid om zelf te groeien met de wagen.
    Veilig met clubsportpakket. Ietwat robuustere GT/motorsport onderdelen, aanpasbare geo, sportcup2 banden. Maar het is geen elfje waar ik verliefd op ben, dus de goesting is er niet 100%.

    - Voor mij volledig passieloos alternatief dat enkel wordt bekeken als "right tool for the job" is eventueel Lotus Exige V6 (Cup).


    't Is eigenlijk simpel, zonder factor geld is het voor mij een witte of gele F 458 met kuipjes, 4-puntsgordels, rolbaar en Sportcup2 of Trofeo R banden op donkere oz racing velgen.
    De goesting is flink aanwezig. Maar geld IS nu eenmaal wel een factor.
    Aankoopprijs lig ik niet zo wakker van, die weet je op voorhand en is dus perfect budgetteerbaar. Het zijn die moeilijk in te schatten onderhoudskosten ...

    In de komende week ga ik nog eens bij 2 F dealers een kijkje nemen. Ik wil van hen nu eigenlijk wel eens concrete en exacte cijfers horen van wat vervanging keramische schijven en blokken kost.
    Ik verwacht op basis van wat ik van jullie leerde, van wat ik elders hoorde, en mijn gebruiksprofiel indachtig dat bij een F 458 niet abnormaal veel kosten te verwachten zijn (echte brute pech en ongevallen te na gelaten),
    behalve dan op gebied van de remmen.
     
  21. toto70_0

    toto70_0 F1 Rookie

    Sep 14, 2004
    3,841
    NETHERLANDS
    GIPIMotor in Brussel, ga daar eens langs , zijn fijne jongens en hebben veel ervaring met assistentie op het circuit.
     
  22. Harry-SZ

    Harry-SZ F1 Rookie

    Als je voor een combi gaat (Ferrari voor leuke ritjes op de weg en racer voor circuit) is zo'n Zenos ook een optie.
    Snel, eenvoudig en direct geschikt voor trackdays. Nog enigszins betaalbaar ook.

    E10S - Van der Kooi Sportscars

    Als je bang bent voor onderhoud, moet je geen trackdays met een Ferrari gaan doen.
    Trackdays met een 911 GT3 is ook absoluut niet goedkoop overigens. Alles slijt 10 keer zo hard namelijk.
     
  23. Melvok

    Melvok F1 World Champ
    Owner Silver Subscribed

    Jul 25, 2008
    14,101
    Amersfoort, The Netherlands, Europe.
    Full Name:
    Mel
    #23 Melvok, Nov 11, 2015
    Last edited: Nov 11, 2015
    Set van 2 voor schijven voor een 458 kost al snel k€ 10 ... maar door vervanging van staal zijn die (rem)kosten goed in de hand te houden. Dus een 1-malige investering in een extra set kan veel kosten inperken (oem kan later weer op de auto).

    Een 458 Challenge is ook aardig .... er staan er een aantal te koop ... maar dan is het alleen een circuit auto ... praat daar eens met de verkopers over het onderhoud !

    Duitsland:

    http://www.autoscout24.com/offers/ferrari-458-italia-gasoline-red-275793538

    http://www.autoscout24.com/offers/ferrari-458-challenge-vln-sp8-race-car-gasoline-white-273275307

    en in België:

    http://www.autoscout24.com/offers/ferrari-458-challange---2013---5000km---€-130000-gasoline-red-278906972
     
  24. 328gts1987

    328gts1987 F1 World Champ
    Lifetime Rossa Owner

    Mar 11, 2007
    12,891
    Rotterdam Holland
    Full Name:
    Fred
    Daar kan een (mede)Fchatter vanaf januari een leuke korting op geven aangezien die het dealerschap/onderdelen-lijn van Brembo hebben binnengehaald vanaf 2016. Exacte prijzen zijn nog niet bekend (is er druk mee) maar het is zeker een aantrekkelijk kanaal voor onderdelen uit de Brembo collectie.
    PM me maar (geldt ook voor anderen die Brembo spulletjes wensen).
     
  25. bccars

    bccars Rookie

    Jun 26, 2015
    14
    Europe
    Inmiddels zijn we bijna een jaar verder dan toen ik initieel de post begon. Momenteel zit er een getekende bon voor een 2017 GT3 straatversie in mijn achterzak. Maar nu begint het te kriebelen om ernaast een pure racewagen als dedicated trackday tool in te zetten. Dan zijn er een aantal wagens die in het vizier komen, maar twee steken er toch bovenuit. Met name de Porsche CUP's in eerste instantie en de Ferrari Challenge's in tweede instantie.
    Dus als er hier nog wat feedback te rapen valt (betrouwbaarheid, prijzen,kosten, budgetten, onderhoud, places to be, vergelijkingen, whatever ...) ivm 360/430 Challenge, eventueel ivm 996/997 CUP, ik leer met graagte, I have an open mind !
     

Share This Page