Buy

Zoektocht eerste Ferrari - Info over mondial aub

Discussion in 'Holland/Belgium' started by Anselmo87, May 5, 2019.

 1. Anselmo87

  Anselmo87 Rookie

  May 5, 2019
  6
  Brabant / Brussels (Belgium)
  Full Name:
  Thomas VG
  Goedenavond allemaal.

  Bij wege van korte introductie zal ik me even voorstellen: Ik ben Thomas (1987, Belg omgeving Vlaams-Branbant-Brussel) en reeds lang gepassioneerd door Ferrari. Naast het bijwonen van heel wat F-events, tevens verzamelaar van F-automobilia (literatuur, posters (Deliege), modellen 1/18, …). Ik ben geen actieveling wat betreft het posten van berichten, maar lees wel mee (eerst onder ander account, maar heb een nieuwe moeten aanmaken).

  De automobilia zijn leuk, maar een 1/1 is toch wel het plan (op relatief korte termijn 1-3 jaar). Het lijkt mij de beste optie om voor een 4-zit te gaan aangezien ik mijn passie toch samen wil beleven met het gezin (vrouw en kind). Nu stel ik mij de vraag of een Mondial een goede keuze zou zijn en wens graag jullie input hierover. (de internationale Mondial pagina’s weet ik te vinden, maar heb graag standpunt van Ferraristi dichterbij met kennis van de BeNeLux-markt).

  Nog even context om mee te geven om gerichte input te krijgen: ik heb beperkte F-ervaring : meegereden met een 328gts, zelf gereden met een 355gts en 360. Het waren 3 bijzondere ervaringen (doch beste herinneringen aan de 328 en 355gts).

  Wat betreft de keuze is het mij niet zozeer om de snelheid (op zich) te doen of de sportieve looks (en zeker niet om ‘gezien’ te worden). Ik wil vooral de F-passie kunnen beleven : schakelen (!), V8 symfonie, gevoel, drama (in de positieve zin van het woord), ...

  Indien het een Mondial zou worden, zou het een 3.2 of T zijn wegens persoonlijke voorkeur (looks in-/exterieur).

  Nu komen er een hele resem vragen (waarvoor excuus) waar ik een antwoord op hoop te vinden:

  - Het zitten in de 328, 355 en 360 tijdens het rijden was allemaal ok. De 400 zat (uiteraard) ook goed (niet gereden - fantastische wagen trouwens). Echter, ik heb laatst in een Dino 208 en 308 gezeten. In deze laatste zat ik niet goed (zitpositie kwam mij vreemd over en ook de positie van de pedalen). Is een Mondial aangenaam om in te zitten / is de positie van de zitplaats anders dan een Dino 208/308?

  - Is de ervaring/rijstijl van een M3.2 anders dan een 328 ?

  - Is er verschil qua geluid vergeleken met de 328/348 ?

  - Ik heb gelezen dat er 2 ophangingsstanden zijn bij een T? In welke mate is dit een voordeel tov een 3.2 (wat als er hier een mankement aan is)?

  - Is de stuurbekrachtiging of ABS een belangrijk punt ?

  - Cabrio of coupé ? Ik heb de voorkeur voor een coupé, maar heeft een Cabrio nadelen (functioneert het systeem goed? Zijn hier problemen mee?)

  - Wat zijn de kosten (onderhoud) op een termijn van 5 jaar (ik weet dat de T – engine out service vereist voor de riemen met bijkomende kosten tot gevolg) - Ik begrijp dat een Ferrari op de baan houden niet hetzelfde is als een doordeweekse auto, maar ik wil de F wel onderhouden zoals het hoort en wil dus een goed zicht hebben hierop (de internationale pagina's spreken regelmatig over de kosten en omvang ervan, maar aangezien de dollar/EUR koersen durven schommelen, lonen anders zijn, ... is het moeilijk hier een correcte inschatting te maken)?

  Zelfkennis is in deze belangrijk dus ik ken ook mijn eigen minpunten/werkpunten :

  - Ik ben geen mechanicien en ben niet van plan om er zelf al te veel aan te 'prutsen' (ieder zijn vak). De wagen dient dus best rijklaar te zijn.

  - Waar dien/kan ik tijdens een eerste bezichtiging (zelf) voornamelijk op letten - Een PPI is zeker vereist (iemand tips?)?

  - Welke vragen dien ik te stellen ?

  - Welke garages/verkopers zijn aan te raden en (vooral) welke niet (wat met een tweedehands autohandelaar die een F te koop heeft staan)?

  - welke documenten (onderhoudsboekje, manual, ...) en onderdelen (toolbox, ...) zouden minstens aanwezig moeten zijn?

  Vul gerust aan met zaken die nuttig kunnen zijn.

  Alvast hartelijk bedankt voor jullie antwoord(en).

  mvg, Thomas
   
  dimibo likes this.
 2. To remove this ad click here.

 3. stekkefun4

  stekkefun4 Formula 3
  Rossa Subscribed

  Nov 22, 2006
  2,232
  Belgium - Europe
  Hallo Thomas,

  Voor al je vragen kan je oa bij mij terecht, ik bezit een hele reeks Mondials al sinds 2005. Daarnaast breek ik ze ook volledig af en/of restaureer ik ze.

  Je kan me bereiken op 0496/237211
   
  milko1969, EXCELSE, Melvok and 2 others like this.
 4. theunissenguido

  theunissenguido Formula 3
  Silver Subscribed Owner

  Jan 21, 2004
  1,931
  Argent/Brasil
  Full Name:
  Guido
  Beste Thomas, bijna al de Fchatters die al jaren met een Ferrari rijden zijn DIY'ers. Als je alle onderhoud wenst te laten uitvoeren door erkende garages of soortgenoten, voorzie dan een extra grote spaarpot voor het geval dat....of je moet rijk getrouwd zijn of een rijke familie hebben...:p
  Ik ben in het bezit van een mondial QV van 1982 en dit sedert 2002. Behalve een groot onderhoud gedaan door 'l Officina in Overijse dadelijk na de aankoop, heb ik alle onderhoud/reparaties zelf gedaan. Wat bijna een full time job is om de wagen op de weg te houden. (je hebt gevraagd om een eerlijk relaas !).
  Veel geluk met de zoektocht,
  Guido
   
 5. Anselmo87

  Anselmo87 Rookie

  May 5, 2019
  6
  Brabant / Brussels (Belgium)
  Full Name:
  Thomas VG
  Hartelijk dank voor de input. Dergelijke eerlijke reacties hoopte ik hier te verwachten en apprecieer ik ten zeerste. Ik heb de 'issue van het onderhoud' bewust vrij ongenuanceerd vooropgesteld om hier een duidelijke reactie op te krijgen.

  Mijn eerste opzoekingen over de Mondial ben ik immers gestart op basis van het onderhoud en de haalbaarheid van DIY (en zo tevens op dit forum beland), had intussen de workshop manual gevonden, ...
   
 6. theunissenguido

  theunissenguido Formula 3
  Silver Subscribed Owner

  Jan 21, 2004
  1,931
  Argent/Brasil
  Full Name:
  Guido
  Ben zelf geen professionele mekanieker, maar in de loop der jaren allerlei ervaring opgedaan (met vallen en opstaan)....als je ietwat handig bent van nature kun je zelf heel veel doen aan mondial 8/QV of 3.2. Mondial t is dan weer iets heel anders....veel electronica en meer complexe mekaniek. Je voelt het al aankomen...als je een keuze maakt dan zou ik gaan voor QV of 3.2. Die laatste omdat recenter, krachtiger motor en iets ander interieur. Maar als je zegt dat snelheid en vermogen niet van belang zijn dan kiezen voor QV (3.2 is meer gewild en dus duurder).
  En vergeet niet : een Ferrari aanschaffen is niet zo moeilijk...het is hem in ere houden wat het meeste gaat kosten.
  Guido
   
  Melvok likes this.
 7. To remove this ad click here.

 8. milko1969

  milko1969 Formula Junior

  Feb 21, 2012
  797
  Breda, Holland
  Full Name:
  Milko
  Een Ferrari Mondial kies je niet met je verstand maar met je hart, als je bang bent dat het veel zou kunnen gaan kosten kun je er beter niet aan beginnen. Vroeg of laat kom je een keer aan de beurt voor een aanzienlijk bedrag. Als dat geen Issue is gewoon er voor gaan, anders niet doen want het gevoel van het bezit en het rijden, moet de kosten altijd goed kunnen maken.
  Heb mijn 3.2 nu vijf jaar en heb er ongeveer 7.000 in zitten, dit jaar komt daar nog een 3.500 bovenop voor riemen, spruitstuk en een set banden. Verschil is wel dat ik hem in 2014 heb gekocht voor ander geld dan wat er nu moet worden betaald. Let op, KMS zijn geen punt, die van mij heeft bijna 190.000 gedaan en loopt als een trein, goede compressie en zo goed als geen olie verbruik.
   
  VetroresinaNL, Anselmo87 and Melvok like this.
 9. Anselmo87

  Anselmo87 Rookie

  May 5, 2019
  6
  Brabant / Brussels (Belgium)
  Full Name:
  Thomas VG
  Bedankt voor uw overzicht van kosten Milko (ik had zoiets in gedachten) en de tip betreffende aantal kms.

  Het hart heeft al gekozen/gewonnen, maar het is wel de bedoeling haar goed te onderhouden en rijdende te houden. Voor dit laatste moet je wel je verstand gebruiken. Niemand heeft immers iets aan een stilstaande Mondial. Ik ben er van overtuigd dat het gevoel van het rijden wel steeds zal overwinnen.
   
 10. milko1969

  milko1969 Formula Junior

  Feb 21, 2012
  797
  Breda, Holland
  Full Name:
  Milko
  Klopt, maar mijn boodschap is dat je gerust een auto met KMS kunt kopen, mits hij goed is onderhouden en heel regelmatig bereden.
  De mijne kocht ik met 155.000 km en ik heb er geen seconde spijt van gehad. Als het een 911 zou zijn roept iedereen dat hij net is ingereden, maar de 328 blokken zijn zo een beetje de sterkste en meest betrouwbare die er zijn. Mijn auto heeft nooit een revisie gehad van motor of bak, wel zeer goed onderhoud van remmen, riemen, kleppen en een volledig nieuwe ontsteking vorig jaar.

  Succes.
   
  Anselmo87 likes this.
 11. milko1969

  milko1969 Formula Junior

  Feb 21, 2012
  797
  Breda, Holland
  Full Name:
  Milko
  Als je een hele goede zoekt zou je dino 2400 van dit forum kunnen benaderen, die verkoopt zijn auto, weet niet of hij hem nog heeft.
  Is mega onderhouden en zelfs Ferrari Classiche gecertificeerd. Ook Alex Janssen van Forza Service heeft nog een goed exemplaar te koop.
   
 12. To remove this ad click here.

 13. theunissenguido

  theunissenguido Formula 3
  Silver Subscribed Owner

  Jan 21, 2004
  1,931
  Argent/Brasil
  Full Name:
  Guido
  Jammer genoeg een rode !:D
  Guido
   
  Anselmo87 likes this.
 14. EXCELSE

  EXCELSE Karting

  Nov 27, 2014
  105
  Belgium
  Full Name:
  Scuderia Brughia
  Ik heb reeds 4 jaar een 3.2 cabrio.
  Het is belangrijk dat je een exemplaar koopt waar mee gereden is, geen garage queen. tenzij het bezit primeert op het rijden.
  Ik denk dat de 3.2 de meest betrouwbare is van de 2 en moet zeker niet onderdoen op dat gebied van een 911.
  Het is ook de goedkoopste in onderhoud al is dit relatief. Als je alles moet laten doen door een garage dan moet je toch rekenen op een stevig jaar budget om hem in topconditie te houden.

  Goedkope Ferrari's bestaan niet!!!

  Persoonlijk doe ik het kleinere werk zelf maar een voor riemen roep ik de hulp in van een bevriende pro.
  Ik heb de wagen gekocht van een handelaar waar hij een groot onderhoud met riemen had ondergaan.
  Bij nazicht heb ik ontdekt dat enkel de riem was vervangen en dat de rollagers van de spanrollen & outer driveshaft rollagers ook versleten waren. (een gevolg van lang stil staan).
  Ik heb onmiddellijk een nieuwe major laten uitvoeren met Hill's lagers en inner en outer driveshaft lagers.
  Onderhoudskost is moeilijk te voorspellen bij een classic.

  Moraal van het verhaal: koop van iemand die Ferrari's van binnen en van buiten kent of laat een PPI uitvoeren.

  Mondial is een stuk ruimer dan 308/328. Ik ben 1m87 en rij met mijn 3.2 zonder probleem naar Zuid Frankrijk maar in een 328 zou mij dat niet lukken.

  Coupe vs cabrio.
  Coupe is ruimer achterin en stiller, sunroofmechanisme kan problemen geven maar stekkefun4 is specialist ter zake.
  Cabrio is luidruchtiger en mechanisme is simpel maar neemt toch wat tijd om open of dicht te leggen. Kap kost ongeveer 2500€ om hem te laten vervangen (zonder rubbers) achterste raampjes kunnen wel voor problemen zorgen.

  Geluid met standaard uitlaat is vergelijkbaar tussen de 328, 348, MT en M3.2.
  Enkel de T kan je als een F1 laten klinken met BVB een Capristo met x-pipe uitlaat.
  Op dwarsgeplaatste V8 is er nog niemand die een uilaatsysteem aanbied met x-pipe dus geen F1 sound.

  Stuurbekrachtiging is wel een groot pluspunt voor de T.
  Draaicirkel van de Mondial is groot dus parkeren vergt wel enige inspanning.

  De 270 pk van de 3.2 is meer dan genoeg.
  Het is een zeer koppelrijke motor, ik heb nog nooit het gevoel gehad dat ik iets tekort kwam.

  ABS of niet.
  Ik heb geen maar mis het ook niet. Het kan dan ook niet stuk gaan al denk ik niet dat er veel problemen mee zijn.

  20000km later... Nog geen dag spijt gehad.
  Elk ritje is een feest.
   
  Stef65, modena82 and theunissenguido like this.
 15. Anselmo87

  Anselmo87 Rookie

  May 5, 2019
  6
  Brabant / Brussels (Belgium)
  Full Name:
  Thomas VG
  Bedankt voor de uitvoerige informatie ! Hier ben ik heel wat mee voor mijn besluitvorming!
   
 16. stekkefun4

  stekkefun4 Formula 3
  Rossa Subscribed

  Nov 22, 2006
  2,232
  Belgium - Europe
  Een 3,2 is ook mijn favoriet, onderhoud valt heel goed mee, de performantie is dik in orde en hij ziet er ook wat minder "dateerbaar" uit dan de 8 en QV. Enfin, ik vertel er je over enkele dagen alles van :)
   
  milko1969 and Anselmo87 like this.
 17. milko1969

  milko1969 Formula Junior

  Feb 21, 2012
  797
  Breda, Holland
  Full Name:
  Milko
  Dateerbaar?? Dan moet je een nieuwe kopen en niet jezelf voor de gek houden dat men misschien wel denkt dat hij geen 30 jaar oud is. Who CARE’s? wat iemand anders denkt, het is wat het is met al zijn beauty en of onvolkomenheden. In ieder geval supercool!
   
 18. Stef65

  Stef65 Karting

  Apr 28, 2015
  189
  reg Antwerp Belgium
  Full Name:
  Stef
 19. theunissenguido

  theunissenguido Formula 3
  Silver Subscribed Owner

  Jan 21, 2004
  1,931
  Argent/Brasil
  Full Name:
  Guido
 20. Stef65

  Stef65 Karting

  Apr 28, 2015
  189
  reg Antwerp Belgium
  Full Name:
  Stef
  Guido, heel veel nieuws is er niet aan toe te voegen.
  - Ik heb de droom van de Cabrio even naar achteren verbannen
  - Ik geniet nog elke keer met volle teugen als ik met mijn Black Pearl een ritje maak. "It puts a smile on my face each time I take her out"
  - ABS-lampje-probleem is dankzij Stefan verholpen
  - Nieuwe matjes gemaakt/gekocht (zie Mondeal forum)

  Thomas bekijk dit ook eens even
  Wat hij zegt tussen tijdstip 03:50 en 04:10 is wat ik ook regelmatig meemaak en is zeker waar.
   
 21. Jeka

  Jeka Formula 3
  Silver Subscribed

  Nov 20, 2010
  1,144
  Rotterdam
  Full Name:
  Johan
  Thomas, ik heb nu in totaal 9 jaar Mondial ervaring opgedaan (met twee verschillende Mondials 3.2 uit 1988). Mijn ervaring is dat het goed gebouwde auto's zijn die erg betrouwbaar zijn als je normaal rijdt (netjes warm rijden) en zorgt voor regelmatig onderhoud. Hierbij hoort ook regelmatig rijden omdat stilstand voor geen enkele auto goed is, dat is overigens geen straf :) Als je per maand een bedrag van 200 tot 250 Euro opzij zet voor onderhoud dan kom je heel ver en bouw je al gauw een buffer op.

  Een deel van het onderhoud doe ik zelf maar de jaarlijkse beurten en het vernieuwen van de distributieriemen/kleppen stellen laat ik door een specialist doen om de historie compleet te houden. Onderdelen zijn prijzig maar vaak worden dezelfde onderdelen ook door ander autofabrikanten gebruikt voor een veel gunstigere prijs. Er zijn crossreferentie lijsten beschikbaar op het Engelse deel van het forum. De electrische installatie schijnt wat minder betrouwbaar te zjn (zekeringkast) maar daar heb ik nog geen last van gehad.

  Veel succes met de zoektocht en als je vragen hebt, stel ze gerust!
   
  Anselmo87 likes this.
 22. Anselmo87

  Anselmo87 Rookie

  May 5, 2019
  6
  Brabant / Brussels (Belgium)
  Full Name:
  Thomas VG
  Straf verhaal over de aankoop van jouw Mondial, Stef.

  Het valt me op bij het lezen van de reacties dat de trotse eigenaars steeds meer gepassioneerd geraken door de Mondial zelf. Fijne vaststelling! Het filmpje (dat ik reeds kende) bevestigt dit ook.
   
 23. VetroresinaNL

  VetroresinaNL Formula 3
  Rossa Subscribed

  Oct 25, 2012
  1,839
  The Netherlands
  Full Name:
  Vetroresina
  Ik heb alle varianten Mondial bereden (gek genoeg nooit een cabrio) en zij bekoorden mij allemaal. Dus je eerste keuze is alvast een juiste! Geniet van de zoektocht en koop echt een goede, dus niet een met onduidelijke historie en met veel achterstallig onderhoud. Enjoy the ride!
   
 24. Melvok

  Melvok F1 World Champ
  Silver Subscribed Owner

  Jul 25, 2008
  13,510
  Amersfoort, Holland.
  Full Name:
  Mel
  En denken we dat een rookie dat allemaal zelf kan onderkennen ?

  Was dat maar zo ….
   
 25. VetroresinaNL

  VetroresinaNL Formula 3
  Rossa Subscribed

  Oct 25, 2012
  1,839
  The Netherlands
  Full Name:
  Vetroresina
  Wat bedoel je precies met 'rookie' en 'onderkennen'?
   
 26. theunissenguido

  theunissenguido Formula 3
  Silver Subscribed Owner

  Jan 21, 2004
  1,931
  Argent/Brasil
  Full Name:
  Guido
 27. VetroresinaNL

  VetroresinaNL Formula 3
  Rossa Subscribed

  Oct 25, 2012
  1,839
  The Netherlands
  Full Name:
  Vetroresina
  Wij zijn toch beide beschaafd. Begrijp echt niet wat jij er nu bijhaalt.. Maar goed, ik lees weer verder in mijn 'Classic & Sport Car' Mei 2019 editie!
   
 28. theunissenguido

  theunissenguido Formula 3
  Silver Subscribed Owner

  Jan 21, 2004
  1,931
  Argent/Brasil
  Full Name:
  Guido
  Een mooi voorbeeld van Ferrari beginners :

  Guido
   

Share This Page